banner

Anonieme ervaringen

post
Ervaring mevrouw C.B
 • Gevolgde training: Inside Out

Ik vond de gesprekken met Hennie erg prettig en leerzaam. Ze luistert goed en past de training op je eigen situatie aan. Ik ben anders naar mezelf gaan kijken, heb meer zelfvertrouwen gekregen en het kan me minder schelen wat men van me denkt. Ik ben goed zoals ik ben! Het is echt een aanrader!

post
Ervaring E. 16 jaar
 • Gevolgde training: Inside Out

Beste Hennie, Ik kreeg vandaag mijn rapport terug. Ik had voor alles een voldoende :) En het beste is dat ik over ben naar 4TVWO! Heel erg bedankt voor alle hulp.

post
Ervaring M - 19 jaar
 • Gevolgde training: Inside Out

Hallo Hennie, Als eerste wil ik u nog heel erg bedanken voor alle tips die u mij vorig schooljaar gaf! Ik heb er veel aan gehad, met name bij presentaties en kleine optredens.
Ik heb mijn Havo-diploma gehaald met hele mooie cijfers en zit nu op de vervolgopleiding die ik graag wilde. Dus dat gaat allemaal supergoed!
Toch zou ik eigenlijk nog wel een keer (of een paar keer) een afspraak willen maken. Er zijn nog wat dingen waar ik mee zit Gewoon wat praten, verder niks. Kan dat?

post
Ervaring trotse moeder van een zoon van 16 jaar
 • Gevolgde training: Inside Out

Hoi Hennie, hier even berichtje om je te laten weten dat J. geslaagd is voor zijn VMBO. Wij zijn ontzettend blij, opgelucht en nog een heleboel meer. Ik wil je - ook uit naam van J. toch nog even laten weten dat hij tijdens zijn examens vaak gebruik heeft gemaakt van jouw hulpmiddelen. Ik ben dan ook echt dankbaar dat jij J. geholpen hebt.

post
Ervaring moeder van een middelbare scholier
 • Gevolgde training: Inside Out

Tot slot nog ontzettend bedankt voor je spontane, kindvriendelijke en kundige inzet. Ik heb het zo bijzonder gevonden hoe J. zich op zijn gemak voelde bij jou. Hij heeft veel geleerd en er is een proces in werking is gezet en daar ben ik erg gelukkig mee, dank je wel.

post
Ervaring moeder van een zoon uit groep 6
 • Gevolgde training: sovacursus

De cursus speelde (en nu nog steeds) wel een grote rol, elke dag zijn wij er op wat voor manier dan ook mee bezig geweest. Echt een aanrader is het stappenplan en vooral die emotie-icoontjes, dat brengt inderdaad echt een gesprek op gang. Wat ik ook erg fijn vond was dat bij “issues” op school, wij hem konden doorverwijzen van dit kun je op de cursus bespreken, omdat ik het soms zelf ook echt niet wist. Nu begrijp ik ook heel goed waarom op school wordt gezegd niet terugslaan, juist door het terugslaan escaleert het alleen maar. Ik ben ook erg blij dat dit zowel bij C. als bij ons goed is doordrongen.Wat wij ook erg leuk vinden om te horen, is dat hij die ontspanningsoefeningen gebruikt, voor in te slapen of gewoon even na te denken alvorens te handelen. Het is ook wel bijzonder dat je soms een gewoon een “derde” nodig hebt om dingen in te laten zien. C. staat best wel verbaasd van zichzelf dat het negeren hem best goed af gaat en wat het effect daarop is. Hij vertelde ook dat het nu wel lukt en toen wij het zeiden niet, ja soms heb je net iemand anders nodig die dat op een goede manier kan overbrengen, dat is dus jouw kracht daarin.De steen “ik ben steengoed” is echt een super leuk aandenken. Hij vertelde mij vanmorgen nog dat hij er elke ochtend naar kijkt zodat hij dat goed in kan prenten.Wij zijn erg blij dat wij hem deze cursus hebben laten volgen en wat zijn mooiere woorden dan dat C. tegen ons zegt..Bedankt en fijn dat jullie deze cursus voor mij hebben gevonden.Heel veel dank en natuurlijk ook voor het rapport en de adviezen.

post
Ervaring moeder van een zoon uit groep 5
 • Gevolgde training: sovacursus

Beste Hennie, We hebben je voortgangsrapport gelezen, en wat ik daarin lees zie ik ook thuis gebeuren. Hij lijkt toch wel een heel stuk uit zijn negatieve gedachtestroom te zijn gekomen, hij reageert ook minder boos en tegendraads als er hem iets gevraagd word te doen waar hij op dat moment geen zin in heeft.Afgelopen dinsdag begon hij er eigenlijk zelf al over dat er zoveel veranderd was.Dat had hij nooit gedacht, hij staat er nu meer voor open dat hij hulp kan en mag vragen. Ook schaamt hij zich niet meer voor zichzelf, hij heeft zelf zijn zus verteld hoe hij zich toen voelde.Ook op school gaat het een stuk beter naar mijn idee.Hij komt nu regelmatig thuis met enthousiaste verhalen over verstoppertje doen in de pauze of iets dergelijks, eerder liep hij vaak een beetje alleen of met 1 vriendje rond te dwalen. Nu speelt hij ook met meer kinderen en heeft hij in de gaten dat ze geen hekel aan hem hebben, zelfs als er dan iemand niet volgens de regels speelt kan hij dat relativeren. De cursus heeft hij echt als een feest ervaren, hij ging er met heel veel plezier naartoe. En regelmatig hoorden we in de loop van de week wel verhalen over de cursus en hoe hij het gebruikte voor zichzelf!Hennie, heel erg bedankt dat je onze zoon inzicht hebt gegeven in zichzelf en moeilijke situaties! Natuurlijk zijn we er nog niet, maar zitten een heel stuk op de goede weg. Even een moment nemen om de dag te bespreken doe ik inderdaad al met hem, ik merk aan hem dat hij dat wel prettig vindt. En zelf blijf ik ook op de hoogte van wat er speelt in zijn leven.Groetjes,

post
Ervaring moeder van een zoon uit groep 7
 • Gevolgde training: faalangst

Wij willen je nogmaals hartelijk danken. Het gaat zo goed met D. D. heeft de cursus als superleuk ervaren, hij was iedere week weer blij als hij weer naar je toe mocht! En alles vertellen wat jullie hadden gedaan, dat ben ik ook niet gewend. De "kei" is op het moment z'n kostbaarste bezit. Ik hoor hem ook regelmatig zeggen: ik ben goed zoals ik ben. Ik merk ook dat hij nu niet zo gauw in paniek raakt in onbekende situaties. Als hij op school een lager cijfer krijgt dan verwacht, dan hoor ik hem ook niet klagen.

post
Ervaring moeder van een zoon uit groep 7
 • Gevolgde training: faalangst

Beste Hennie, Dank voor je heldere rapportage. We herkennen onze zoon hier goed in. Hij heeft de cursus als prettig ervaren, hij herkende bij zijn cursusgenoten een aantal zaken waar hij zelf ook mee zat. Niet dat alles nu opgelost is, maar we merken dat hij de laatste weken rustiger is en in iedergeval lekker in zijn vel zit. Hij is zelfstandiger geworden. Ook zijn juf waar hij bijles van krijgt, valt het op. Ik zal de rapportage ook naar haar doorsturen.Vriendelijke groet

post
Ervaring moeder van een zoon groep 2
 • Gevolgde training: faalangst

Hallo Hennie, We hebben gemerkt dat hij het enorm leuk vond en een boost aan zijn zelfvertrouwen heeft gekregen.Ook al benoemt hij sommige dingen nog steeds als moeilijk, hij geeft minder snel op. Zijn blad hangt boven zijn bed en hij vraagt er iedere avond naar. Van elk ding weet hij dan ook iedere dag iets te benoemen. Het is een heel lief kind en je hebt het beste in hem naar boven weten te halen.Met vriendelijke groet,

post
Ervaring moeder van een zoon groep 6
 • Gevolgde training: faalangst

Hallo Hennie, Namens ons hartelijk dank voor het geven van deze training. Het feit dat onze zoon nu weet wat hij kan doen als hij erg zenuwachtig is, is ons al veel waard. Hij vond zelf de training bijzonder leuk: hij genoot ervan. Zeker omdat hij zag dat andere kinderen dezelfde onzekerheid konden hebben. Hij heeft het vooral over de ademhalingsoefeningen en dat je veel meer kunt dan je denkt (tellen van knikkers in je hand). Ook weet hij dat je je gedachten kunt veranderen door tegen jezelf te zeggen dat je iets wel kan.Wij herkenden het beeld in het verslag van hem helemaal. Niet zozeer thuis, maar zeker op school en hockey. Nogmaals erg bedankt! Groeten,

post
Ervaring Moeder van een zoon groep 5
 • Gevolgde training: faalangst

Hallo Hennie, Onze zoon vond de cursus prettig. In hoevere hij zelf vindt dat hij iets aan de cursus heeft gehad is lastig in te schatten. Zijn zelfvertrouwen is denk ik wel toegenomen door de cursus en de extra aandacht hiervoor thuis en op school. Wij merken wel dat hij veel beter communiceert. Het duurt soms best lang voordat hij iets onder woorden heeft gebracht. Als hij thuis onderbroken wordt geeft hij aan dat hij nog niet klaar was. Wij zijn hier erg blij mee en zien dit als het belangrijkste resultaat van de cursus. Dank voor alles. Groeten,

post
Ervaring ouders van een tienerdochter
 • Gevolgde training: Inside Out

Beste HennieDe situatie van onze dochter voordat zij bij je terecht kon, was dat zij vast zat in negatieve denkpatronen die haar belemmerden om te groeien en zonder angst nieuwe uitdagingen aan te gaan. Haar hele functioneren leek wel inmiddels op een machientje dat steeds verder aan het vastlopen was. Door het werkplan van Inside Out met duidelijke oefeningen, in combinatie met je goede en persoonlijke benadering is daarin in een relatief korte tijd veel veranderd. De toepasbaarheid van het geleerde blijkt uit successen die onze dochter inmiddels heeft weten te behalen, in voor haar anders lastige situaties. Ze weet steeds beter voor zichzelf op te komen en kan zich in de voor haar lastige situaties veel beter staande te houden. Door de verandering in haar denkpatronen nemen haar angstige gevoelens steeds verder af, groeit haar zelfvertrouwen met de dag en doet ze steeds meer nieuwe ervaringen op die ze inmiddels ook veel beter aan kan. We hebben geen moment spijt dat we onze dochter deze training hebben laten volgen. Het is een hele goede eerste stap geweest op weg naar een positieve toekomst voor onze dochter.

post
Ervaring ouders van een tiener
 • Gevolgde training: Inside Out

Beste Hennie, Het is al weer een tijdje geleden dat we contact hebben gehad maar ik wilde je laten weten dat ze gisteren haar grootste succes heeft behaald, na de vele kleintjes die ze inmiddels ook heeft geboekt. Ze mag haar "droomopleiding" gaan volgen. Ze heeft in het intakegesprek zelf het succes weten te behalen door op te komen voor zichzelf. Omdat ze in staat was op een lastig moment niet dicht te slaan maar voor haar werk op te komen, mag ze in september aan de slag. Ze heeft nu zo'n enorm goed gevoel over zichzelf, dat we haar denk ik de hele week zeker nog zullen zien glunderen van trots! Persoonlijk denk ik dat het behaalde succes zeker ook op langere termijn nog effect hebben. Heel hartelijk dank voor de positieve basis die je haar hebt weten mee te geven; ze gaat er vast nog heel nog lang plezier van hebben.

post
Ervaring moeder van een dochter
 • Gevolgde training: faalangst

Het steentje, dat je onze dochter vorig jaar tijdens de faalangsttraining hebt gegeven, met de tekst "je bent een kei", is echt een succes! Het heeft al die tijd prominent op haar bureau gelegen. Pasgeleden heeft ze een slaapfeestje gehouden voor een paar klasgenootjes en toen is de steen in de kast gelegd en (tot nu toe) gebleven, maar wel op zo'n plekje, dat ze het elke ochtend tegenkomt. Ik wilde je alleen maar even laten weten, dat zo'n klein gebaar toch zoveel waarde heeft. Dankjewel.

post
Ervaring moeder van een dochter uit groep 8
 • Gevolgde training: sovacursus

Het voortgangsrapport bood ons een herkenbare blik in hoe zij zich gedraagt en voelt. Wij hebben nu een keer per dag een korte evaluatie (vlak voor het naar bed gaan) hoe de dag is geweest. We houden het luchtig, dus als zij niet wil praten is dat oke, alleen komen we er wel de volgende keer op terug.Wat wij nu al aan gedragsverandering merken, is dat ze wel dingen uit de RET heeft opgepikt, minder snel heftig heeft gereageerd de laatste tijd op situaties en beter onder woorden lijkt te brengen hoe het komt.Wij merken toch wel dat ze meer met gevoel en denken bezig is geweest en dat, al dan niet bewust, meer in haar dagelijkse leventje lijkt toe te passen.Er is een goede basis gelegd.Met vriendelijke groet,

post
Ervaring moeder van een kind uit groep 8
 • Gevolgde training: faalangst

Onze dochter is altijd met veel plezier naar de vlindercursus gegaan, zeker de 1e keer was toch wel spannend. Ze vertelde altijd wel enthousiast wat ze had gedaan en geleerd.Ik heb zeker met mijn dochter er over gepraat.Als ze een opdracht kreeg die ze moest maken en ze wist het niet precies hoe ze dat moest aanpakken gaf ik haar de handvaten en merkte bij latere opdrachten dat ze dit zelfstandig deed. Wat ik merk is dat ze thuis ook meer zegt en ook duidelijk haar stem laat horen (mogelijk een stukje verdediging). Ook als ze met haar vriendinnetje speelt die haar zin doorzet, gaat ze hier tegen in en laat ze horen hoe zij het graag wil. Het vriendinnetje luistert niet altijd naar haar en dan herhaalt ze hetgeen ze gezegd heeft maar dan wat meer met stemverhef en dan wil het vriendinnetje wel luisteren.Laatst had ze bij haar vereniging een gezellig uitje en dan is het gebruikelijk dat er stukjes opgevoerd gaan worden. Ze zag hier erg tegen op en ik heb toen gevraagd Wat heb je bij de vlindercursus geleerd? En dan noemde ze zo een aantal handvatten op. Momenteel zijn er de musicalboekjes en moeten er rollen worden verdeeld. In 1e instantie zei ze geen rol te willen hebben en met het decor bezig te willen zijn. Nu gaat ze voor een rol auditie doen, ze hoeft niet veel te zeggen maar toch gaat ze ervoor en neemt dit serieus op.Op school komt ze ook steeds meer voor haar zelf op en zegt ze ook gerust iets tegen andere kinderen als haar iets niet zint en er wordt naar haar geluisterd. Ze stapt nu wat makkelijker naar de juf toe als ze iets niet begrijpt. Als ze aangeeft iets niet te kunnen zeg ik altijd hoe deed je dit op de vlindercursus en geef haar een handvat zodat ze er mee verder kan.> Nogmaals bedankt voor de leerzame cursus.

post
Ervaring leerkracht groep 4
 • Gevolgde training: sovacursus

Hartelijk bedankt voor de informatie. Ik zie dat hij in de klas veel rustiger is geworden en vaker het goede voorbeeld geeft i.p.v. mee te doen met de drukke kinderen. Hij heeft duidelijk minder conflicten. Hij wordt hier vaak voor gecomplimenteerd. Fijn dat deze cursus al zo’n duidelijk effect heeft. Is het mogelijk om een voorbeeld van de ‘smiley poster’ te zien/ krijgen?Vriendelijke groeten

post
Ervaring interne begeleider van een basisschool
 • Gevolgde training: sovacursus

Heb je verslag doorgelezen en gisteren van de moeder van de cursist ook de lijst met oefenstrategieen gekregen. Ik denk dat het verstandig is deze strategieën ook op school een tijd lang te blijven oefenen. Heb afgesproken hier met moeder en de juf over te gaan praten. Mocht je nog suggesties voor ons hebben, dan hoor ik dat natuurlijk heel graag. Met vriendelijke groet,

post
Ervaring moeder van een zoon uit groep 8
 • Gevolgde training: sovacursus

Wij, als ouders vonden de ouderbijeenkomst voorafgaand aan de cursus heel fijn. De aangeleerde handvatten gebruikt hij steeds meer. Vooral de eigenlijk eenvoudige handvatten het luisteren en uitpraten heeft bij ons echt een heel positieve functie gekregen. Zoals je al eerder zei: Het gaat erom hoe je iets zegt. Bedankt voor je hulp.

post
Ervaring moeder van een dochter uit groep 8
 • Gevolgde training: sovacursus

Onze dochter kan goed werken met die remmende en vervangende gedachten. Het grappige is dat ze deze ook in andere situaties is gaan gebruiken. Ze moet nog wel iets meer gaan uitpraten dan negeren. Maar we zitten zeker op de goede weg. Met vriendelijke groet,

post
Ervaring moeder van een zoon uit groep 7
 • Gevolgde training: sovacursus

Onze zoon vond het leuk en vooral veilig om naar de cursus te gaan. Hij gebruikt vooral het afkoelen, alvorens hij gaat nadenken wat de volgende stap is dat hij gaat doen. Bedankt voor de hulp,

post
Ervaring moeder van een dochter uit groep 5
 • Gevolgde training: sovacursus

Onze dochter vond het heel erg leuk met de anderen bij de eerste les. Ze was helemaal enthousiast. Ook wel moe, op naar de 2e les.

post
Ervaring moeder van een dochter uit groep 7
 • Gevolgde training: sovacursus

Wij hopen dat het zelfvertrouwen steeds beter wordt, misschien heeft het tijd nodig. Wij geven haar zoveel mogelijk positieve impulsen en complimenten. Wij kijken even hoe het volgend schooljaar met haar gaat, anders kunnen we nog een faalangsttraining gaan doen met haar.

post
Ervaring moeder van een dochter uit groep 6
 • Gevolgde training: sovacursus

Onze dochter was zelf erg enthousiast over de cursus, ze ging er met plezier naartoe. Op school gaat het wel steeds beter. ’s Avonds nemen we samen de dag nog door en proberen haar ook zoveel mogelijk er toe te zetten om de aangeleerde handvatten te gebruiken. Ze weet het vaak wel maar vindt het toch nog wel moeilijk en eng om het toe te passen. Met vriendelijke groet,

post
Ervaring vader van een dochter uit groep 8
 • Gevolgde training: sovacursus

Wij ervaren ook uw constatering en merken dat onze dochter door deze cursus handvaten heeft gekregen, waardoor zij makkelijker met conflicten om kan gaan. Met vriendelijke groet,

post
Ervaring vader van een zoon uit groep 6
 • Gevolgde training: sovacursus

Samen SterkDe SOVA-cursus heeft onze zoon goed geholpen met het leren omgaan met boos worden. Hij is minder vaak boos dan vroeger. Hij weet nu hoe hij uit die boosheid moet komen. Dat kost nog wel moeite maar het gaat een stuk beter dan voor de cursus. Ook op school is dat opgevallen.Onze zoon vond de cursus leuk om te doen en wij als ouders vonden het ook de moeite waard. Vooral de ‘ouderavond” heeft geholpen om het allemaal beter te begrijpen.Wat onze zoon geleerd heeft, kan hij samen met ons en school verder ontwikkelen.

post
Ervaring moeder van een dochter uit groep 4
 • Gevolgde training: faalangst

Dank voor het toezenden van het rapport en excuus voor de late reactie. We hebben de cursus als positief ervaren en waren blij dat onze dochter het totaal niet als iets moeten ervaarde. Ze ging zonder zuchten en met pleziernaar de cursus. We merken wel dat haar zelfvertrouwen iets is toegenomen. Ze geeft nu duidelijk aan dat ze het NIET wil. De confrontatie aangaan dat is iets wat waarschijnlijk in de toekomst hoop ik beter zal gaan. Dat ze een gevoelig meisje is, is wel iets wat we al wisten. De juf vindt het een positief rapport.Ze merkte wel in de klas dat ze vaker dan vroeger haar hand opsteekt als ze het antwoord op een vraag weet en dat zij zelfstandiger haar sommen maakt. met vriendelijke groet,

post
Ervaring moeder van een zoon uit groep 5
 • Gevolgde training: faalangst

Met onze zoon gaat het goed. Hij grijpt regelmatig terug naar de vlindercursus. Zo deed hij afgelopen week mee met een schaatswedstrijd, wat hij voorheen nooit gedurfd zou hebben. Nadat ik zei dat ik hem zo stoer vond dat hij meegedaan had zei hij: Ja maar dat heb ik toch geleerd op de vlindercursus. Hij heeft het als leuk ervaren. Zelf was ik er wat sceptisch over. Bij de eerste ouderavond kregen we voldoende informatie, maar tijdens de cursus zelf miste ik een soort "halverwege gesprek". Je had geen idee wat voor vorderingen het kind maakte. Daarentegen vind ik het voortgangsrapport erg goed. Knap zoals je een kind kan observeren en beschrijven. Het plaatje klopt helemaal. Ik wil je hartelijk bedanken voor je inzet. Wij gaan ons best doen om hem verder te helpen. Met vriendelijke groet,

post
Ervaring moeder van een dochter uit groep 4
 • Gevolgde training: faalangst

We hebben de cursus als positief ervaren en waren blij dat onze dochter hettotaal niet als iets moeten ervaarde. Ze ging zonder zuchten en met pleziernaar de cursus. We merken wel dat haar zelfvertrouwen iets is toegenomen.Ze geeft nu duidelijk aan wanneer ze iets NIET wil. De confrontatie aangaan dat is iets wat waarschijnlijk in de toekomst hoop ik, steeds beter zal gaan. We zullen zoveel mogelijk proberen haar zelf ook over situaties na te laten denken en oplossingen laten bedenken over hoe ze ermee om kan gaan. Bedankt voor de begeleiding

post
Ervaring moeder van een dochter uit groep 5
 • Gevolgde training: faalangst

Wat ik bij onze dochter heb gemerkt is dat ze veel beter situaties onder woorden kan brengen dan voorheen.Ook als zij zelf iets heeft gedaan (iets stouts) dan kan ze dat heel goedvertellen.Ze krijgt dan een standje, maar ook een compliment voor het feit dat ze zoeerlijk is. Bedankt voor het rapport, met vriendelijke groet,

post
Ervaring een paar trotse ouders van een zoon van 11 jaar
 • Gevolgde training: faalangst

Wij denken dat de cursus heel goed is geweest voor onze zoon.Hij is een stuk mondiger geworden en met de tips om hem in diverse dingen bij te staan, hebben we wel wat aan.De taxichauffeuse zei ook al tegen ons, Die cursus doet hem wel goed, hij is een stuk vooruitgegaan.Het stuk zelfvertrouwen, dingen goed doen, doet hem ook goed, een compliment ontvangen doet hem goed, dit zullen wij ook steeds in de gaten houden.In de zin waarin ik schrijf dat we '"denken dat de cursus goed is geweest"' kan je wel veranderen in we weten dat zeker.Hartelijk dank voor de medewerking en succes verder.Groetjes,

post
Faalangst moeder van een dochter uit groep 2
 • Gevolgde training: faalangst

Wij zien thuis wel een duidelijke verandering en dan vooral in de zin dat ze heel veel over alle grenzen heen gaat. (Van school naar huis lopen terwijl ze dat niet mag en ook nog nooit gedaan heeft.) Verder komt ze buitenshuis beter voor zichzelf op en cijfert zichzelf niet meer zo weg. Verder maakt ze meer oogcontact met haar omgeving en geeft mensen antwoord en geeft ze een hand als dat van haar verwacht wordt.Op school zien ze een duidelijke verbetering. Ze kletst nu voluit in de kring over wat ze beleefd heeft, voor de cursus zei ze nooit iets in de kring als daar niet naar gevraagd werd. Het belangrijkste is nu dat ze uit zichzelf haar verhaal doet. Verder heeft de juf haar getest. Alle kinderen van groep 2 moesten de kinderen van groep 1 een opdracht geven en de juf vergat haar expres. Zij reageerde daar heel goed op door luid en duidelijk door de klas te roepen dat zij haar vergeten was. Voor de cursus had ze dat nooit gedaan.Verder zit ze in de klas nu met een trotse houding en schiet de juf regelmatig aan als er iets is. Ze vinden op school dat ze veel meer zelfvertrouwen heeft en op haar rapport staat dat ze een echte kletskous is geworden. Zij heeft de cursus als heel positief ervaren, ze ging altijd met heel veel plezier en als ik nu nog bij jullie langs rijd dan roept ze nog steeds heel enthousiast:"He mam daar is mijn cursus."Wij zijn ook heel blij met het resultaat, maar ik hoop dat deze ontwikkeling ook door zal zetten in groep 3. Ze geeft zelf nu aan dat ze graag naar groep 3 gaat. Drie maanden geleden wilde ze absoluut niet naar groep 3. Bedankt voor je hulp,

post
Ervaring moeder van een dochter uit groep 8
 • Gevolgde training: faalangst

Bedankt voor het voortgangsrapport. We herkennen heel erg daarin hoe onze dochter is en het is voor ons ook weer even goed om te realiseren hoe bewust zij is van haar omgeving en de neiging heeft om aan de (vermeende) eisen van haar omgeving te beantwoorden. Gedurende de periode waarin zij naar de cursus is geweest, merkten we dat ze sterker werd m.b.t. het naar school gaan: de drempel om 's ochtends afscheid te nemen en de klas in te gaan werd langzaamaan minder hoog, ik kon het meegaan naar de klas stapje voor stapje afbouwen. Nu is het afscheid op het plein weer een normale zaak geworden, alleen in haar blik zie ik nog even dat ze het een moeilijk moment vindt. Voor ontspanning past zij vooral de ademhalingsoefeningen toe. Ze heeft dat bijvoorbeeld een keer gedaan toen zij erg druk was in haar hoofd, toen ze in bed lag. Ze merkte dat ze rustig werd en is veel sneller in slaap gevallen dan anders. Ze vraagt zich nog wel af hoe ze die kan toepassen in de klas, als ze plotseling een beurt krijgt en `in de stress schiet''. Over het algemeen is onze dochter weer vrolijker, niet meer ziek (buikpijn) en heeft weer haar gezonde kleur op haar wangen terug (sinds halverwege groep 7 was ze vaak witjes). Ze kijkt met meer zelfvertrouwen naar de middelbare school, is niet bang dat het probleem van afscheid nemen zich daar weer gaat voordoen. Nogmaals hartelijk bedankt voor het geven van de cursus en de individuele tijd die je extra aan haar hebt besteed!

post
Ervaring moeder van een zoon uit groep 2
 • Gevolgde training: faalangst

Onze zoon heeft het naar zijn zin gehad op de cursus. De eerste paar keer was het wennen(dat is met alles zo bij hem).Wij denken dat het voor hem heel belangrijk is geweest dat hij op de cursus heeft gezien dat er ook andere kinderen zijn zoals hij, die dingen moeilijk vinden. De aandacht in een kleine groep was ook zeer prettig.Thuis oefenen we vaak met het vertellen wat je moeilijk vindt en dat gaat steeds beter. Ook belonen blijft goed werken bij hem.Bedankt voor het verslag er stonden wel dingen in die herkenbaar waren en waar op school misschien ook wat mee gedaan kan worden. Met vriendelijke groet,

post
Ervaring moeder van een dochter uit groep 4
 • Gevolgde training: faalangst

Zelf geeft ze wel aan dat als ze iets moeilijk vindt ze dan moet denken aanwat de juf bij de vlindercursus heeft gezegd en aan de buikoefeningen. Ikdenk dat we het wel regelmatig moeten bespreken met haar om het "levend" tehouden, vooral als ze toetsen e.d. heeft.In ieder geval nogmaals bedankt,

post
Ervaring moeder van een zoon uit groep 2
 • Gevolgde training: faalangst

Onze zoon heeft erg genoten van de cursus en vindt dan ook erg jammer dat het nu is afgelopen! "Zie ik de juffen dan nooit meer?" ,zei hij, een beetje verdrietig kijkend. Dat zegt waarschijnlijk genoeg! Ook wij vonden de cursus erg zinvol. Bij de eerste cursusavond voor de ouders waren we meteen om en stonden we voor 100% achter de cursus. Niet dat we er van te voren niet in geloofden, maar je hebt toch altijd wel je bedenkingen.Maar niet meer nadat we te horen hadden gekregen wat deze cursus precies inhoud. Wij hebben absoluut het idee dat hij positief is veranderd door de cursus. Hij heeft enorm veel meer zelfvertrouwen gekregen.Hij verrast ons nog elke dag met kleine dingen die hij eerst NIET deed en nu dus wel.Om wat voorbeelden te geven:- hij maakt nu oogcontact met kinderen/volwassenen als hij met ze praat- hij durft nu de juf luidkeels te begroeten als hij haar ziet!- hij maakt nu ZELF speelafspraakjes op school- durft in winkels/restaurants dingen voor ons te vragen aan het personeel- hij vindt het veel minder erg om fouten te maken- hij VERTELT in de kring op school En het allerbelangrijkste is, dat hij sinds de cursus niet meer "door het lint" gaat bij het minste geringste, maar wie weet is dat toeval. Maar dat denk ik eigenlijk niet. Wij laten hem nog elke dag zeggen, "ik ben een kei" . En we nemen de dag met hem door. Beide dingen doet hem goed.We hebben zelfs deze cursus al aan een kennis aanbevolen. Namens ons allemaal,Heel erg bedankt voor de afgelopen weken.

post
Ervaring leerkracht basisonderwijs
 • Gevolgde training: faalangst

Even een reactie op de cursus die een leerling bij jullie heeft gevolgd: Ik zie hem langzaam aan veranderen in de klas. Hij wordt inderdaad zekerder van zichzelf en straalt dit ook uit. Hij is minder verlegen in het maken vancontacten en durft zelfs aan te geven wat hij wel en niet wil (nog niet altijd, maar het begin is er).Ik ben blij dat hij deze cursus bij jullie heeft gedaan, zodat hij zichzelf beter voelt en om kan gaan met zijn onzekerheden.Met vriendelijke groet,

post
Ervaring moeder van een zoon uit groep 7
 • Gevolgde training: faalangst

Wij vinden dat hij door de cursus minder onzeker is geworden en zelfstandiger. Hij zit nu midden in de CITO periode en hij vertelt dat hij veel heeft aan de ademhalingsoefeningen. Die doet hij voor hij begint en zegttegen zichzelf "ik kan het". Tot nu toe zijn zijn resultaten goed. Ik denk dat hij in de toekomst zeker meer zal gaan doen met het geleerde op de cursus. Wij zullen hem daar ook zoveel mogelijk in begeleiden. Ook heeft hij de cursus altijd heel leuk gevonden en is hij nooit met tegenzin gegaan. Hij vindt zelf dat het hem goed heeft gedaan en daar gaat het uiteindelijk om.Zijn kei ligt op zijn nachtkastje en daar is hij erg trots op. Ik wil u bedanken voor de afgelopen weken. Mocht ik in de toekomst nog vragen hebben zal ik zeker contact opnemen.Met vriendelijke groet,

post
Ervaring leerkracht basisschool
 • Gevolgde training: faalangst

Bedankt voor het doorsturen van het voortgangsrapport. Het is heel herkenbaar om te lezen. Veel van wat deze leerling in de cursus laat zien, zien we ook terug in de klas. De afhankelijkheid van de leerkachten was bij ons in het begin ook sterk aanwezig, maar wordt nu minder. Toch heeft ze bij opdrachten inderdaad duidelijke (extra) instructie nodig en onderschat ze zichzelf vaak. Maar waar ze vroeger nog wel eens wegliep van een taak en weigerde er mee verder te gaan, zien we nu dat ze er nu toch mee doorgaat en het af wil maken. Complimentjes doen haar altijd erg goed! In de kring durft ze antwoorden te geven als ze het zelf weet, maar als ze niet zelf haar vinger heeft opgestoken en je geeft haar een beurt dan kijkt ze naar beneden en zegt ze niets. Ik lees ook dat er suggesties instaan over het werken met pionnen, ontspanningsoefeningen, napraten over de dag en een smileyposter. Zijn dit dingen die alleen op de cursus worden gebruikt of zijn dit ook bruikbare suggesties voor in de klas? Anders kunnen wij hier bijvoorbeeld mee doorgaan in de klas. Graag zou ik dan iets meer willen weten over de manier waarop we dat kunnen introduceren en aanpakken in de klas.

post
Ervaring moeder van een zoon uit groep 6
 • Gevolgde training: faalangst

Wij zijn erg blij dat hij aan deze cursus heeft deelgenomen en we hebben onze zoon echt zien veranderen. Voordat hij aan de cursus begon was hij emotioneel nogal instabiel. De ene dag vrolijk, de andere boos of verdrietig en ook weleens gefrustreerd. Vanaf de eerste les merkten we al wat meer rust bij hem alsof hij een soort erkenning voelde voor hoe hij is en dat hij niet de enige is. Hij ging ook zeker niet met tegenzin naar de cursus maar ik merkte wel dat hij elke les even moest verwerken. Door de lessen kan hij beter tegen kritiek en lijkt het ook zeker wel alsof hij wat meer in zichzelf gelooft (zelfvertrouwen) en ook lijkt hij beter te accepteren dat hij in sommige dingen, waaronder het lezen, wat minder snel/goed is dan anderen. Zijn leerkrachten hebben dat trouwens ook gemerkt. Wat ook erg leuk is,is dat hij zich perse wilde opgeven voor een school-korfbaltoernooi en dat het hem niets kon schelen of er nog wel meer bekende kinderen mee zouden doen. Zo leuk, eigen initiatief! Hij deed zonder schroom mee aan de eerste training en had echt plezier. Top dus. Nogmaals bedankt voor een goede cursus en het plezierige benaderen van onze zoon hij voelde zich erg op zijn gemak!

post
Ervaring vader van een dochter uit groep 4
 • Gevolgde training: faalangst

Wij hebben afgelopen week een gesprekje met de juf gehad over haar rapport. Zij vertelde mij dat zij al wat verschil kon zien, vooral dat ze al iets minder snel boos wordt. Op school gaat het ook steeds beter naar ons idee.Vandaag was zij bijvoorbeeld heel trots dat zij naar AVI 4 is gegaan en hebben wij haar daarvoor ook geprezen,je zag haar glunderen. Wij zelf zien ook wel dat zij iets minder snel boos wordt. Wij blijven herhalen dat fouten maken geen ramp is en dat iedereen moet leren. Vriendelijk bedankt,

post
Ervaring moeder van een dochter uit groep 4
 • Gevolgde training: faalangst

post
Ervaring moeder van een dochter uit groep 8
 • Gevolgde training: faalangst

Wat ik heel opvallend vond, was dat ze helemaal blij verrast was toen wij op hadden geschreven waarin ze allemaal goed is. Glunderend kwam ze thuis: "ik heb huiswerk voor jullie!" Diezelfde avond nog heb ik mijn lijstje voor haar gemaakt: gewoon allemaal complimenten die je normaal gesproken ook wel geeft. MAAR nu stond alles op een rijtje en kreeg ze dus alles in één keer te lezen. Ze straalde helemaal. Ik was ontroerd: er stond niets nieuws in mijn rijtje en toch was ze er helemaal gelukkig mee.

post
Ervaring moeder van een zoon uit groep 7
 • Gevolgde training: faalangst

Hartelijk bedankt voor je verslag. Ik herken er veel in en denk dat hij veel aan deze cursus heeft gehad. Wij zullen proberen om de door jouw aangeleerde technieken over het veranderen van je gedachten ook te gebruiken en vooral veel positieve feedback te geven. We merken nu al dat hij wat "steviger"in zijn schoenen staat en minder moeite heeft om iets te vragen. Hartelijk bedankt voor de cursus,

post
Ervaring moeder van een dochter uit groep 7
 • Gevolgde training: faalangst

Dank voor de voortgangsrapportage. De punten die erin staan herkennen we zeker bij onze dochter. We merken nu al dat ze dingen die ze bij de cursus heeft geleerd in praktijk brengt. We zullen met haar blijven oefenen zodat ze zich steeds zekerder gaat voelen